Infrarood

Infraroodkabine1De weldadige werking van een verblijf in een infrarood cabine vormt voor velen van ons inmiddels de aanleiding voor een regelmatig gebruik ervan thuis op de sportschool dan wel elders.

Warmte dat doet de mens immers altijd goed. Lekker ontspannen genieten van rust en warmte om even bij te komen van de alledaagse drukte. Nieuwe energie ’tanken’ in zo’n heilzame omgeving. Of als warming-up voor het sporten, maar zeker ook na het sporten is een infrarood cabine een uitkomst om de spieren weer te laten ontspannen en afvalstoffen sneller te laten afvoeren. Resultaat: minder of geen spierpijn.

In tegenstelling tot een sauna hoeft deze cabine niet op te warmen:  na het aanzetten is deze direct te gebruiken omdat het infraroodlicht op de huid omzet in warmte.infrarood: een weldadige warmte Er is altijd wel een plek te vinden waar een infrarood cabine geplaatst kan worden. Desgewenst helemaal op maat, en/of in combinatie met een conventionele saunaoven. Wij informeren u graag over de mogelijkheden van de door ons gebouwde Infraroodcabines

  

  Infrarood A  kabine t.o.v. conventionele sauna of infrarood-B/C kabines:
 • In een conventionele sauna wordt de warmte middels lucht overgedragen. Een saunakachel verwarmt de lucht welke vervolgens de personen en de wanden verwarmd. Zo werken ook de infrarood-B kabines (IR-B) met langgolvige (2500 nm en hoger) infrarood straling welke, in plaats van met lampen, veelal met keramische of metalen verwarmingselementen de lucht verwarmen waarna vervolgens de lucht in de kabine het lichaam verwarmd.
 • Nieuw is echter de Instant Heat kabine met korte en middellang golvige infrarood-A (0-2200 nm) stralen. In een infrarood- A (Full Spectrum) kabine draagt niet de lucht maar de infrarood straling de warmte over.
 • De Full Spectrum lampen in deze kabines verwarmen de personen en de wanden direct met infrarood licht. Doordat zij infrarood stralen verwarmen ze het lichaam direct en daarna pas de lucht in de kabine tot een aangename warmte.
 • De opgewekte warmte van de Full Spectrum lampen dringt veel dieper in het lichaam door dan de convectiewarmte van de gewone sauna, terwijl de temperatuur toch gematigder kan blijven.
 • In een traditionele sauna komt de gebruiker via de huid in contact met de verwarmde lucht. Het grote voordeel van een Instant Heat infrarood kabine is dat de warmte niet alleen de opperhuid, maar ook de dieper liggende delen van de huid bereikt (tot ca. 4mm). Dat geldt zeker wanneer een kortgolvige stralingsbron wordt gebruikt.
 • Een conventionele sauna en een IR-B kabine hebben minimaal 10-30 minuten tijd nodig om de lucht op de gewenste temperatuur te bereiken voordat de kabine gebruiksklaar is.
 • De Instant Heat infrarood kabine hoeft niet op te warmen als een conventionele sauna, of infrarood B kabines; vrijwel direct na het aanschakelen van de infrarood lampen is de kabine al gereed voor gebruik.
 • Daarnaast is de temperatuur lager dan in de conventionele sauna’s; maximaal ca. 40°C in plaats van 70-110°C.
 • Infrarood A straling is veiliger en comfortabeler dan Infrarood B, omdat de penetratie diepte geoptimaliseerd is voor maximale penetratie in de huid.
 • Bij langgolvige warmtebronnen zoals keramische en metalen stralers is de penetratiediepte in de huid grotendeels zodanig dat de pijngrens snel bereikt wordt. Dit is een groot nadeel van Infrarood B stralers omdat de huid oppervlakkig zodanig verhit wordt dat deze rood en pijnlijk wordt en lang onaangenaam aanvoelt.

Er zijn echter ook cabines welke met voordeligere verwarmingselementen uitgevoerd worden en ten onrechte als infrarood cabine aangemerkt worden. Deze zijn weliswaar voordeliger maar hebben juist niet de weldadige effecten en voordelen van full spectrum infrarood licht welke louter en alleen de Philips Vitae lampen afgeven. Let hierop om teleurstelling(en) te voorkomen.

Dit is eenvoudig te testen:

 • Als een kabine direct na het aanzetten te gebruiken is dan is deze uitgerust met de juiste infraroodlampen. Elke cabine welke dan eerst moet opwarmen is een sauna cq. warmtecabine.
 • Een goede infraroodkabine heeft een intensiteitsregeling om de lampen te dimmen maar heeft geen thermostaat. Een warmtekabine is daarentegen voorzien van een temperatuur regeling.

Let hierop om teleurstelling(en) te voorkomen. 

Vanzelfsprekend hebben wij een werkende cabine in de showroom, welke u mag uitproberen.