Tel. +31 (0)184-641972
Polderweg-oost 18, 2973AN Molenaarsgraaf Nederland
saunabouw@sentjens.nl Contact

Saunaronde

Home » Saunas » Saunaronde

Om op de juiste wijze te genieten van een goede saunaronde volgen hier wat tips vooraf:

 • Reserveer minimaal 1 uur per saunaronde.
 • Neem een groot badlaken mee waar je volledig op kunt liggen of zitten. Deze moet het transpiratievocht absorberen, voor de hygiëne en zodat het niet in het mooie saunahout trekt. Goede saunalakens zijn 200x70cm.
 • Neem ook 1 of 2 kleinere handdoeken mee om je na het douchen mee af te drogen. Gebruik hiervoor nooit het badlaken welke je ook in de sauna gebruikt.
 • Nuttig 1 à 2 uur van tevoren geen zware maaltijd, maar ga ook niet met een lege maag de saunaronde in.
 • Doe alle sieraden af. Deze worden te warm. Ook een bril kan niet mee in de sauna maar laat deze achter in de brillenhouder direct naast de saunadeur.
 • Gebruik na het uitkleden een badjas of saunakilt en badslippers.
 • Ga altijd volledig afgedroogd de sauna in.
 • Geen badkleding dragen in de sauna vanwege de hygiëne. Door het zweten in de sauna nestelen de bacteriën zich in badkleding, waardoor ze zich vervolgens via de bankjes in de sauna en in de dompelbaden verspreiden. Ook kan de onderliggende huid gaan irriteren.

Saunabaden moet worden vermeden als u zich niet prettig voelt, en/of bij chronische ziekten zoals:

 • Ernstige hart-en vaatziekten
 • Ernstige longziekten
 • Ontstekingen
 • Ernstige hoge bloeddruk
 • Nierziekte
 • Epilepsie
 • Hyperthyreoïdie (te snel werkende schildklier)

In het geval van chronische ziekten moet vooraf de toestemming van de behandelende arts worden gevraagd.

De saunaronde bestaat vervolgens uit 7 stappen:

Douchen

Nadat je omgekleed bent in badjas, ga je nog even naar het toilet. Vervolgens warm douchen met water en zeep om voor te warmen en schoon en lekker fris aan het rondje te beginnen. Droog jezelf goed af, want een droge huid kan via transpiratie in de sauna beter afkoelen.

Warm voetbad

Neem eerst een warm voetbad, door de hoge temperatuur van het voetbad zal je lichaam goed kunnen transpireren in de sauna.

Sauna

Ga in je favoriete saunacabine op de gewenste hoogte zitten/liggen met je lichaam geheel op je grote handdoek, óók je voeten! Onderin de cabine is het minst warm, bovenin de cabine voel je de hoogste temperatuur. Als je zittend in de cabine wilt genieten van de warmte, ga dan zitten met de voeten op zitniveau. Hoe lang je in de cabine blijft moet maximaal zo lang duren als u zich op uw gemak voelt. Dat is persoonsgebonden, maar na 15 minuten is het raadzaam de sauna te verlaten. Vind je het al veel eerder niet meer prettig, ga er dan gewoon uit!. Ook al is dit na 2 minuten. Als je liggend van de saunawarmte geniet, ga dan 2 minuten van tevoren rechtop zitten op de lage bank. Dit voorkomt eventuele duizeligheid wanneer je de saunacabine verlaat.

Afkoelen

De koelfase moet minstens zo lang zijn als de warmtefase. Ga vanuit de saunacabine een frisse neus in de buitenlucht halen. Je longen raken zo de warme lucht snel kwijt en omdat de longblaasjes maximaal open staan kun je nu optimaal zuurstof opnemen. Hierdoor zal je lichaam op een rustige manier beginnen met afkoelen. Mocht je het aandurven, spoel dan even onder een douche het zweet eraf en plons dan het koude dompelbad in. Of spoel met de koudwaterslang beginnend bij je enkels richting het hart, en van de polsen naar het hart.

Ook onder de stortemmer ervaar je de sensatie van koud water over de lekker opgewarmde huid. Zijn dit te heftige afkoelmethodes voor je, dan is een verfrissende neveldouche zeker een aanrader! Ook bij de douches met thermostaatkraan kan je goed afkoelen, je kunt de temperatuur langzaam kouder zetten. Het zwembad zorgt voor verdere afkoeling waarbij de poriën in de huid zich sluiten wat een tintelende sensatie oplevert.

Warm voetbad

Nadat je lekker bent afgekoeld, neem je weer een warm voetbad om je lichaam weer behaaglijk op te warmen. De warmte trekt in het lichaam omhoog en de poriën, die zich tijdens het afkoelen snel gesloten hebben, openen zich weer.

Rusten

Tijd om uit te rusten! Neem hiervoor minstens 20 à 30 minuten de tijd. Lekker in een badjas of onder een warme deken voor de open haard met een goed boek of languit in een rustruimte.

Drink véél, maar doe dit pas na je saunaronde! Tijdens een rondje sauna zal je lichaam al snel een halve tot soms wel 1,5 liter vocht met alle mogelijke afvalstoffen kwijtraken. Je lichaam wordt zo lekker van binnenuit schoongespoeld van stofwisselingsresten en achtergebleven stoffen van ziekteprocessen. Door pas vocht tot je te nemen na het saunarondje, krijg je het optimale effect van het afdrijven van afvalstoffen.

Zonnen of massage

Lekker uitgerust kan je nu gaan genieten van de zonnebank, een massage of beautybehandeling.

Einde saunagang

Na het voltooien van het saunabad kort afdouchen, maar niet met douchegel of zeep, alleen eventueel een beetje crème aanbrengen. U bent immers al brandschoon.

Hierna kunt u aankleden of nog een saunaronde maken, weer te beginnen bij het warme voetbad.

Wilt u meer informatie?

Bezoek onze showroom en laat u vrijblijvend adviseren. In de showroom staan voor u diverse sauna’s en infrarood cabines opgesteld, zowel standaard als maatwerk, om u onze vaardigheden te tonen.

Openingstijden:

Maandag: Gesloten
Dinsdag tot vrijdag van 10.00 uur tot 17.00 uur
Zaterdag: 10.00 uur tot 16.00 uur
Op zon- en feestdagen altijd gesloten.

Volop gratis parkeergelegenheid 

Producten
Sentjens Saunabouw

Polderweg-Oost 18
2973 AN Molenaarsgraaf Nederland
tel. +31 (0)184 -641972
saunabouw@sentjens.nl

Openingstijden

Privacyverklaring  

Realisatie Webdesign Alblasserwaard

© 1993-2024 Sentjens Saunabouw Molenaarsgraaf Holland