Veel gestelde vragen over sauna

Regelmatig stellen onze klanten vragen over sauna en het gebruik daarvan. Op deze pagina hebben daarom we veel gestelde vragen verzameld. Uiteenlopend van productinformatie tot aan hygiëne, vereisten aan een goede saunaruimte, benodigdheden et cetera. Staat uw vraag er niet bij neem dan contact met ons op, wij zijn u graag van dienst om deze te beantwoorden.

 

Wat is het verschil tussen een sauna en een infraroodcabine?


In een sauna maakt de oven lucht warm en zal een temperatuur bereiken tussen de 60 en 105°C. De warme lucht zal het lichaam verwarmen en hoe langer we in de cabine blijven des te meer warmte zal het lichaam opnemen en gaan we harder transpireren omdat de lichaamstemperatuur iets zal oplopen.

Bij een infrarood cabine zal het licht van de kortegolf lampen direct op de blote huid omzetten in warmte, terwijl de cabinetemperatuur maar tot ca. 35°C zal oplopen.  Na de sauna moeten we dus rustig afkoelen tot het lichaam weer op ca. 37°C is, terwijl we na gebruik van de infraroodcabine direct kunnen douchen en niet hoeven af te koelen.

De sauna is dus meer voor het ontspannen, reinigen van de huid en verbeteren van de weerstand, en de korte golf infraroodcabine meer helpt bij reumatische klachten en ontspannen van spieren.  

Is er altijd krachtstroom nodig voor een sauna?

Nee, in kleine kabines < ca. 4m3 kan een 220Volt oven geplaatst worden en in kabines < ca. 7m3 kan een oven op 2x220V geplaatst worden. Grofweg kunt u stellen dat er 0,8-1kW verwarmingsvermogen nodig is per m3 inhoud van de sauna. Zie ook tabel ovenvermogen

Waaraan moet de vloer onder een sauna voldoen?


Een sauna heeft geen bodem en wordt op de bestaande vloer van de ruimte geplaatst. De vloer daarvan moet vlak en waterpas zijn. De vloer wordt niet warm omdat onder de oven de nieuwe lucht de cabine binnenkomt. Wel moet de vloer uit hygiënisch oogpunt goed schoongehouden kunnen worden.

De vloer is daarom bij voorkeur betegeld, maar mag er ook vinyl, goed aansluitend laminaat, gietvloer of op betonverf toegepast worden om te voorkomen dat er vocht in de vloer kan dringen en gemakkelijk schoongehouden kan worden.

Wat kost een saunagang?


Samen met de toegepaste oven, isolatie, glasoppervlak en toegepaste houtsoort zal de sauna een hoeveelheid energie gebruiken. Het is dus niet eenvoudig om dat expliciet te berekenen.

Algemeen genomen kunt u stellen dat 1 Kilowatt stroom ongeveer € 0,20 per uur kost (1kWh). Zou een 6kW oven dus een uur aan staan dat kost deze in het uiterste geval 6 x €0,20 = € 1,20 per uur. Hoe beter de sauna geïsoleerd is en hoe beter de materialen en technische verwerking daarvan, des te minder energie er nodig is om de sauna op temperatuur te brengen en te houden.

Hoe lang gaat een sauna mee?


Dit is afhankelijk van de kwaliteit van de toegepaste materialen, constructie van de sauna en intensiteit van gebruik. Uit ervaring weten wij dat onze sauna’s bij particulier gebruik met gemak ca. 20-25 jaar mee kunnen.

Indien een sauna intensiever gebruikt wordt zal dit korter zijn. Vaak is het dan mogelijk de sauna te renoveren met een nieuw interieur en nieuwe schroten voor de binnenwanden en plafond, en kan deze nog een ruime tijd mee.

De “goedkoop /voordelig” gebouwde sauna’s zullen dit echter nooit halen, en zijn vrijwel niet te renoveren.

Welk onderhoud is er nodig aan een de sauna?

  • Een sauna moet goed schoongehouden worden, zie lager in deze pagina.
  • De deurrubbers moeten in goede staat zijn om te voorkomen dat er warmte weglekt uit de cabine. Zodra deze hard worden en verkleuren moeten deze vervangen worden.
  • Het slot van de saunadeur moet de deur goed dichthouden om warmtelekkage en snel uitharden van de deurrubbers te voorkomen. Deze moet u nastellen als deze te licht of te zwaar sluit, en anders vervangen worden.
  • De saunastenen moeten jaarlijks* van de oven gehaald worden en afgebroken stenen vervangen woorden, en eens in de 5 jaar* alle stenen vervangen om schade aan de elementen te voorkomen. *Bij sauna’s die dagelijks gebruikt worden is dat elke 3 maanden en jaarlijks vervangen.
  • De banken moeten solide zijn en de constructie ervan moet in zeer goede staat zijn. Zoniet dan moeten deze vervangen worden.
  • Controleer jaarlijks de siliconenbekabeling van de lampen en oven.

Desgewenst kunnen wij het jaarlijkse onderhoud voor u verzorgen. 

Verhoogt sauna je natuurlijke weerstand?


Ja, door wekelijks de sauna te gebruiken wordt je weerstand aanzienlijk verhoogd. De temperatuurswisselingen harden als het ware je lichaam. Door de transpiratie worden afvalstoffen uit je lichaam verwijderd. Je bent beter daarbij ook beter bestand tegen diverse ziekten.

Kun je afvallen door het gebruik van de sauna?


Nee, dat is absoluut een fabeltje. In de sauna zullen we veel vocht verliezen door het zweten, maar dat zullen we na het saunabad weer aanvullen door het drinken van water en/of vruchtensap. Het lichaam zal er voor zorgen dat het vocht dat nodig is voor je lichaam weer op peil komt. Wie direct na een saunagang gaat wegen zal een lager gewicht zien, maar al snel daarna ben je weer terug op je eigen gewicht.

Afvallen kunnen we wel door vet te verbranden bij goede lichaamsbeweging en sporten, en op ons eetpatroon te letten. Dus is een sauna in combinatie met sport zeker een aanrader. Ontspannen na inspanning dan weer en vallen we wel af.

Wat is het effect van sauna op stijve en vermoeide spieren?


De warmte van de sauna bevordert je bloedsomloop. Daardoor verbranden er afvalstoffen en krijgen je spieren zuurstofrijk bloed. Zo herstellen ze zich sneller.

Kun je ontstressen in de sauna ?


Sauna helpt je ontspannen. Je lichaam komt er tot rust, laten we de spanningen  lekker los, en kunnen we de dagelijkse stress uitzweten. Na een saunabad voel je je absoluut als herboren.

Hoe lang duurt het voor een sauna op temperatuur is?


Afhankelijk van de kwaliteit van de sauna, isolatie, toegepaste materialen en vermogen van de saunakachel zou een goede sauna in ca. 30 minuten op temperatuur moeten zijn. Hierin speelt ook de gekozen houtsoort en de dikte van het hout een rol; hoe hoger de dichtheid van het hout hoe meer warmte het hout zal opslaan als warmtebuffer. Enerzijds zal dat de opwarmtijd verhogen, maar de temperatuur zal daardoor wel zeer constant blijven.

Dun hout (<16mm) en/of een lage dichtheid van het hout zullen de cabine snel laten opwarmen en afkoelen. Dat is niet gewenst. Ook massief hout (> 22mm) zal een lange opwarmtijd vergen, dat is bij professionele  sauna’s een pré maar bij privé sauna’s nadelig.

Hetzelfde geldt voor de hoeveelheid saunastenen op de kachel; hoe meer stenenvolume hoe langer de opwarmtijd. Doorgaans is voor privé sauna’s ca. 9-12 kg meer dan voldoende. Bij professionele sauna’s mag dat gerust veel meer zijn omdat daar o.a. vaker de deur geopend wordt.

Wat is de ideale temperatuur in een sauna?


Dat is per persoon verschillend. Door regelmatig de sauna te gebruiken vinden we vanzelf de gewenste temperatuur. Samen met de luchtvochtigheid door al dan niet opgieten op de hete saunastenen. Bij een lage luchtvochtigheid kunnen we gemakkelijk een hogere temperatuur verdragen.

Door te gaan zitten of liggen op de hoge en lage bank(en) ervaren we andere temperaturen in de sauna. Des te hoger we in de sauna komen des te hogere temperatuur we voelen. De lichaamstemperatuur zal tijdens het saunabad iets oplopen tot ca. 38°C. Door het verdelen van het bloed en te transpireren zal het lichaam dan proberen die warmte weer kwijt te raken en terug te gaan naar de normale temperatuur van ca. 37°C.

Hoe makkelijker we transpireren in de sauna hoe beter we hoge temperaturen kunnen weerstaan. Zo zal de één liever een hete en droge sauna prefereren en de ander juist een wat mildere en vochtigere sauna. Kwestie van rustig uitproberen.

Is er in de sauna een afvoer nodig?


Nee, een schrobput in de sauna is niet nodig. Deze is zelfs ongewenst omdat het water daarin zal verdampen en er geen stankafsluiting meer is. Het schrobputje zal dan gaan stinken. (zie ook schoonhouden van de sauna) 

Komt er veel vocht vrij uit de sauna?


In een sauna is de luchtvochtigheid zeer laag, zo’n 10-30% relatieve vochtigheid. Juist daardoor kunnen we de hoge temperaturen tussen ca. 60 en 105°C gemakkelijk weerstaan. Af en toe gooien we een beetje water op de hete saunastenen om de luchtvochtigheid iets te verhogen en gaan we nog harder transpireren.  Zo’n saunalepel bevat slechts ca. 120-150ml water. Het water zal op de hete saunastenen snel verdampen en met de ventilatielucht uit de cabine verdwijnen. Voor de omgeving buiten de sauna is dat bij goede ventilatie van de ruimte niet of nauwelijks merkbaar.

Anders is dat bij combi-ovens waarmee we de sauna zowel als traditioneel Fins saunabad ook als softstoombad kunnen gebruiken. Daarbij komt wel veel vocht vrij en moet er zeer goed geventileerd worden. Toch komt de luchtvochtigheid in de cabine daarbij niet hoge dan ca. 65% relatieve vochtigheid. Het hout van de sauna kan daar goed tegen, en de sauna zal na gebruik daarvan naverhitten om het vocht uit de cabine te verdringen. 

Wat doet de sauna met je huid?


Sauna zorgt voor een mooie, frisse huid. Door te transpireren worden je poriën gereinigd. Door de verhoogde bloedcirculatie krijgt de huid natuurlijke voedingsstoffen aangevoerd, en dode huidcellen laten los. Met een mooie teint en een goede textuur als resultaat.

Hoe houd ik de sauna schoon?


Het schoonhouden van de vloer van een sauna doen we niet met een waterslang. Het spatwater zal het hout en of oven aantasten, en er kan water onder het fundatieraam achterblijven. Daarom houdt u de sauna schoon met een mop of dweil en schoonmaakmiddel met desinfectiemiddel als bij voorkeur Desonal of Tikkurila saunareiniger. De saunavloer is dan snel schoon en hygiënisch gereinigd. Ook de kunststof saunamatten worden daarmee gereinigd.

Het Abachi hout van de banken, rugleuningen en hoofdsteunen is door de open structuur niet schoon te maken; het vocht zal diep in de poriën trekken. Om dit te voorkomen moeten we de saunabanken beschermen door goede badlakens te gebruiken die het transpiratievocht goed kunnen absorberen. Dat mag niet in het hout van de banken trekken. Bij professionele sauna’s en sauna’s die ook door derden gebruikt worden kunnen de banken, hoofdsteunen en rugleuningen met Tikkurila bankbeschermer behandeld worden. De paraffineolie zal voorkomen dat er vocht in het hout kan trekken, en moet minimaal jaarlijks aangebracht worden.

 

Heeft u verdere vragen? wij zijn u graag van dienst:  contact